Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko- drahokam na náhrdelníku světa

Češi, žijeme tady v krásné zemi, kde si každý den užíváme svých starostí i svého štěstí. Ale málokdy si vzpomenete na to, jak velký jsme národ. Pravda, politika není naše nejsilnější stránka, ale co všichni ti historičtí panovníci, umělci, vynálezci ad. To co se děje teď není správně...

Český znak

,,Řím? Pche! Praha, ta je z pevného kamene! Praha má budoucnost!" Něco takového říkal Karel IV. Ten, kterého jste zvolili za největšího Čecha. Česko je nádherné vším možným.

Máme nádhernou krajinu

Šumava, Krkonoše, Vltava, Labe atd. Mohl bych vyjmenovávat stovky těchto nádherných věcí, které v Česku najdeme. Začněme třeba tím, kde se Česko nachází. Obklopeno horami, uprostřed Evropy. Nejsou u nás zemětřesení, tornáda, vlny tsunami a další katastrofy. Ano, je pravda, že sem tam k nám zavítají nějaké ty záplavy, sněhová kalamita nebo silnější větry, ale toť vše. Ze všech stran nás chrání pohoří Šumava, Krušné hory, Orlické hory, Beskydy a mnohé další. Vždyť díky nim se dá poloha a tvar naší republiky přibližně určit i ze satelitního snímku. A lesy, které rostou na těchto pohořích, ta nádhera. Pokud tam nenajdeme partu rozjařených turistů, či nezbedných chuligánů, jsme v nádherné krajině, oplývající živočišstvem, cvrlikajícím ptactvem a šumícími potoky. Najdete nějaký tak krásný les někde jinde? Můj názor: ne. I v jiných zemích jsou lesy, ale mají v sobě jiný duch. České lesy mají přátelský ráz a proto je škoda, když někdo odhodí odpadek, vykácí stromy, či udělá jakoukoli jinou, podobnou činnost. Proto by bylo dobré, kdyby jsme lesy od chuligánů chránili, dávali zvířatům v zimě krmení a sem tam si sem zajet na výlet. A nebo řeky, které se klikatí podél hor. Vltava, kterou se dostanete na řeku Labe, která poté vede až do Severního moře, Morava, kterou se dostanete až do Černého moře, Odra zase končí v Baltském moři. Naše řeky vás odvedou do všech směrů světa. A nebo jezera a rybníky, na které jsou bohaté hlavně jižní Čechy. Což si takhle třeba vzpomenout i na naše propasti jako Macocha aj. Máme nádhernou krajinu, Češi, tak ji prosím neničme.

Budovy a kulturní památky

Jakou haldu hradů, zámků, divadel a dalších skvostů najdeme v Česku. Ať přijedete téměř do jakékoli vesnice, či města, najdete tam nějakou hezkou historickou památku. Třeba nějaký starý dům, kostel, kaple, někde se nad městem tyčí i zámek ad. Určitě i u vás se najde nějaká ta památka. Vyjděte ven a podívejte se na svou místní památku. Rozhodně se vyplatí podívat i do jiných měst. Osobně doporučuji Český Krumlov, Lipník nad Bečvou, Prahu, Olomouc ad. Poslední dvě města, která jsem zmínil mají i svůj orloj. To jen tak nikde také nenajdete. Česko má tolik nádherných unikátů, že je to na samostatný článek. Kdepak, to je na samostatnou knihu.

České firmy

V Česku najdeme spoustu úspěšných firem. Např. mlékárny jako Madeta, Kunín, Olma, či čeští výrobci autobusů Karosa, SOR, Tedom a jiné. Automobilka Škoda, vyvážející auta do celého světa, Baťa- vyrábějící kvalitní obuv, Eurotel, Oskar, Paegas, U:fon a já nevím jaké všechny jsou ještě významné české firmy. Ale pozor. U nás v Česku je poslední dobou takový trend se nechat prodávat zahraničním firmám. Např. Eurotel se prodal Telefónice, Karosa Irisbusu, Škoda Wolkswagnu a tak dále. To je špatně. To je hodně špatně. Kam zmizí ta typická česká nápaditost? Ale vůbec nejhorší je to, jak k nám cpou ze zahraničí své výrobky. A my to s oblibou kupujeme. Čím více budeme podporovat zahraničí, tím více bude česká ekonomika upadat. Myslete na to, až si budete třeba kupovat těstoviny. Podívejte se dozadu na obal a přečtěte si, kde to bylo vyrobené.

Český jazyk

Český jazyk je nejtěžším a zároveň nejkrásnějším jazykem na světě, který už pilovali Cyril a Metoděj, Jan Hus, František Palacký a další čeští obrozenci. Vždyť my máme r, ř a další. Máme také krásná slova, která nikdo nemá. Náš jazyk je nejbohatší ze všech. Vždyť na téměř každou věc můžeme použít dvě a více slov. Co třeba slovo robot? Je používané ve všech jazycích a kdo ho vymyslel? Karel Čapek. Važme si toho, že mluvíme česky.

Čeští umělci

Bedřich Smetana, Karel Čapek, Jaromír Jágr, Božena Němcová, Kateřina Neumanová, Vladimír železný, Emil Holub a mnozí další a další umělci, sportovci a vědci pocházejí z naší země. Např. Bedřich Smetana napsal spousty krásných a světově známých děl, český hokej se probojoval až ke zlatu na MS, čeští vědci vymysleli kontaktní čočky a to je jen zlomek všech českých úspěchů. Vezměte si, že Čech šéfuje i  vývoji Windows Vista. Prostě, Česko mělo a má mnoho a mnoho hrdinů. Jenom škoda, že spoustě z nich se v Česku nelíbí a odjíždějí do zahraničí. Může za to zase vláda, která málo podporuje všechny tyto umělce.

Česko potřebuje nového hrdinu

Ale dnes vše, co jsem v tomto článku chválil, upadá. Kácejí se lesy, zdražuje se, prodávají se české firmy,  umělci odjíždějí za lepšími platy. Proč? Může za to vláda. Já absolutně netuším, co tam můžou dělat. Někdo z vás by mohl namítnout:,,No jo, to se ti snadno řekne, to sponzorovat, ale z čeho a jak?" No, přiznám se vám, že nevím. Ale opírám se právě o úspěchy českých králů a prezidentů. Za Karla IV. země vzkvétala, za Masaryka také. Ale jak to dokázali? To jsou chytré hlavy, které patří do vlády, které to dokázali, ale jak? Nevím. Řeknu vám popravdě nevím. Ale jedno vím jistě. Masaryk svého úspěchu dosáhl i tím, že dokázal vzbudit naši národní hrdost. Churchill také navedl Velkou Británii do války tím, že pozvedl britskou hrdost. Potřebujeme nového hrdinu. Někoho, kdo by svolal všechny naše umělce zpět do Česka, někoho, kdo by se dokázal starat o naši zem tak, že by byla opět na vzestupu.

Česko- světová velmoc

I přesto, že jsme velký národ, se nám nějak nedaří. Podle mě, kdyby Česko nepostihla 2. světová válka a komunisté, tak bychom dnes byli velmocí. Právě díky tomu, že by Beneš byl dále prezidentem a poté by určil nějakého svého nástupníka- další geniální hlavu. Tenkrát by se taková hlava určitě našla, ale díky komunismu a válce se všechny tyto geniální hlavy vypařili do zahraničí a už se nevrátili. Proč myslíte, že nás chtěl Hitler vymítit hned po židech? Protože se nás bál. Proč nás chtěl Sovětský svaz dostat na dno? Protože se nás bál. Zničili nás, abychom nebyly světovou velmocí a teď se o nás zase perou. Američani nás chtějí ovládat tak, že nám sem nasází radary, ale přitom musíme škemrat o to, aby nás vůbec do USA pustili a Rusové nám vyhrožují válkou, protože chtějí mít oni vliv nad Českem. Evropské Unii se povedlo skvěle nás dirigovat. Nařídila nám spoustu norem, aby nás, Čechy omezovali a diktovali nám, co dělat máme a co ne. Jsem pro, aby se Česko odpojilo z EU, aby sem nestavělo žádný radar a aby bylo nezávislé. Nejlepší by bylo, kdyby se Česko stalo opět královstvím. Myslím to tak, že místo prezidenta by byl král, podobně jako ve Velké Británii. Proč? Protože tím by se opět zvedla ta klíčová česká hrdost. Vždyť Království české zní podle mě lépe, než Česká Republika.

Na závěr

Češi, uvědomte si, jak velký jsme národ. Nedovolte, aby nás ovládali ze západu nebo východu. Buďme nezávislí. Zůstaňme Čechy. Tímto článkem jsem vám chtěl připomenout, jak velký jsme národ. Doufám, že tento článek ve vás něco zanechal a že se nad tím zamyslíte. Popsat všechno, co je v Česku nejhezčí, je úkol nadlidský, proto jsem vám to řekl jen v kostce. A nezapomeňme si připomenout naše heslo to je, že ,,Pravda zvítězí!"

Čeština je nejtěžší jazyk na světě a proto prosím, abyste mi nepsali do komentářů chyby ve článku. Děkuji.

Autor: Lukáš Navara | sobota 17.11.2007 21:44 | karma článku: 15,74 | přečteno: 2849x
  • Další články autora

Lukáš Navara

Recenze: Interstellar

Pan Christopher Nolan je skutečný mistr svého řemesla. Prakticky vzato nenatočil film, který bych hodnotil jako špatný, nebo i jen nadprůměrný. Interstellar nám ukázal, že když se bratři Nolanovi do něčeho pustí, vznikne něco úžasného. Pojďme se na to podívat.

8.11.2014 v 12:01 | Karma: 7,16 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Lukáš Navara

Fejeton: Volit dnes už není v módě

Mnoho lidí sledovalo letošní druhé kolo senátních voleb se strachem, jiní s nadšením a poté se najde masová většina, které byly volby zcela lhostejné. A ne že by to bylo kvůli tomu, že se volby konaly jen v jedné třetině volebních obvodů, nebo že by průměrný Čech neměl zájem o politiku...

21.10.2014 v 10:00 | Karma: 8,33 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Lukáš Navara

Utrpení

Krátká báseň o utrpení, protože ve světě je mnoho zla a proto se nemůžeme vždy smát...

14.2.2012 v 22:17 | Karma: 8,61 | Přečteno: 931x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Švejk restaurant

Někdo, kdo vydělává na dobrém jméně příběhů a nejslavnějším českém vojákovi z dob Rakouska-Uherska. Je to ostuda, nebo si název zaslouží?

20.1.2012 v 0:07 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2291x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Cikánská jizba

Navštívil jsem restauraci, kde je o zábavu postaráno, překvapivě dobré jídlo a kde rasismus skutečně nemá své místo ani opodstatnění. První kritika roku 2012 čeká na přečtení.

5.1.2012 v 23:40 | Karma: 12,38 | Přečteno: 4035x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1618x
Křesťan, student, spisovatel, moderátor rádia ICM, amatérský kritik restaurací.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články