Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kritika restaurací: Český mlýn

30. 12. 2010 23:40:00
Ve třetí kritice se podíváme do jižních Čech, kde si dáme pořádný žvanec a rožmberskou rybí polévku v typicky staročeském mlýnu.

Restaurace Český mlýn je tak klasická, až je to téměř neuvěřitelné. Nachází se poblíž hlavního tahu mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi. Vystoupím z auta a hořce zalituji toho, že je zima, protože není přístupný gril. Zalezu dovnitř.

Tam to vypadá moc hezky, ale zároveň fádně. Všude můžete vidět klasický dřevěný nábytek (což je v každé hospodě), který obsahuje i dřevěný bar a co se týče prostoru, příliš ho tam nebylo. Ale to nevadí, protože to v kombinaci s různými fotografiemi a dekorací vypadá velice útulně. Posadím se a narážím na první nevýhodu- stoly jsou velmi dlouhé, takže při větším počtu zákazníků si člověk musí k někomu přisednout a to může být celkem nepříjemné. Naštěstí jsem měl stůj jenom pro sebe. Když se ale vykašlu na svoje sobecké pohodlí, musím ocenit, jak šetrně se zasahovalo do prostředí mlýna. Všeho všudy dám za prostředí 3 hvězdičky. Velmi milá obsluha (což byl vousatý číšník) donesla menu. I když řečí příliš nepronesla, byla velice usměvavá a uctivá, stejně jako hodný mlynář z pohádek. Za tu nostalgii a skvělý výkon dávám plný počet hvězdiček.

Vybral jsem si a sotva jsem zavřel jídelní lístek, už přede mnou stála rybí polévka, zvaná rožmberská, což byla polévka dle denní nabídky. Ochutnal jsem a docela mě překvapila. Já sice nejsem žádný extrémní milovník rybích polévek, ale své stanovisko bych měl pěkně z gruntu přehodnotit. Polévka byla skvělá. Ryba se příliš nevnucovala, ale rozhodně bylo poznat, že tam je. Ostatní, mazaně schované ingredience spolu skvěle ladily a vytvářeli krásnou symfonii chutí. Vytkl bych možná až příliš velkou kyselost.

Sotva jsem dojedl, dorazila specialita podniku- knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Na specialitu sice nespeciální jídlo, ale jestli jsou na něco experti, tak je to právě tohle. Není to sice jídlo, které by rozmlsaným jazýčkům očarovalo chuťové buňky, ale je to prostě ono. To staročeské, klasické, úžasné. Jako od babičky. Není co vytknout- maso tak akorát, knedlíky měly správnou tloušťku a zelí bylo dost a dost. Na závěr samozřejmě nesmí chybět skvělá šťávička a smažená cibulička. Jenže mé chuťové buňky si žádají být očarovány, tudíž jsem nucen dát 4 hvězdičky za jídlo. (4,5 za polévku, 3,5 za knedlíky).

Abych tak okomentoval rychlost- jak jsem řekl, ani jsem se nestihl pořádně rozkoukat a už jsem měl jídlo pod nosem. Rychlost tedy za plný počet.

A abych nezapomněl- hygiena. Na záchodech nechybí mýdlo, vše je hezky čisté, ale pocit, že to není úplně ono, nezmizí. A když jsem se letmo podíval do kuchyně, byla taková tradičně česká hospodská, tudíž s přivřeným okem je hygiena za 4 hvězdičky.

Bod za hrací koutek přidělím, protože restaurace je v exteriéru velice prostorná, plná mlýnských přístrojů a děti jistě ocení i krásně posekanou louku, která se za restaurací nachází. Bod za internet ale neudělím, protože jsem se rozhodl již body za toto nepřidělovat. A to z toho prostého důvodu, že na internetu je všechno, takže se jen velmi těžko najde restaurace, která tam není. To znamená, že každá restaurace získává body prakticky zadarmo a to není fér.

Na závěr poměr kvalita/cena. Polévka za 25 korun, hlavní chod od 60 do 120. Za tuto cenu je kvalita dobrá a přiměřená. Tudíž další maximum bodů.

A abych se vám nakonec přiznal- v této restauraci jsem nebyl zdaleka poprvé, takže je to můj rajon a proto si za svými hodnoceními stojím pevně a neotřesitelně. Chci tím říct, že restaurace si po celou dobu, co jí znám, udržuje svou kvalitu a to je skvělé.

Shrnutí:

Jídlo 4/5

Hygiena 4/5

Obsluha- 3/3

Prostředí- 3/3

Rychlost- 3/3

Hrací koutek- 1/1

Kvalita/cena- 4/4

Celkem- 22/24 = 92%

(Dle nového pětihvězdičkového hodnocení- ***** (5 hvězdiček)

Věta na závěr- přesně nějak takhle bych si představoval úžasnou restauraci s úžasnou staročeskou atmosférou. K dokonalosti jí však něco chybí. Rozhodně tam jděte!

Hodnocená restaurace: Restaurace Český mlýn, Kamenný újezd 15

Autor: Lukáš Navara | čtvrtek 30.12.2010 23:40 | karma článku: 10.70 | přečteno: 2948x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Ziegler

Chcete užít parádní dovolenou, Horní Planá s krásným okolím je ideální volbou

Mimořádně pestrá nabídka pro návštěvníky, kteří se tady rozhodně nemusí nudit. To je Horní Planá v letních měsících. Toto šumavské město navíc leží v relativní blízkosti dalších návštěvnických magnetů.

17.8.2017 v 7:08 | Karma článku: 8.00 | Přečteno: 242 | Diskuse

Ervín Dostálek

Místo báječné k narození - 201: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Ano, čtete správně název obce na ostrově Anglesey ve Walesu, známé jen pro své dlouhé jméno, což v překladu zní asi takto: Kostel Panny Marie v roklině bílých lísek poblíž prudkého víru a kostela sv Tysilia u červené jeskyně...

16.8.2017 v 20:48 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 164 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Korálový miniatlas (II). Pomec – císařský, nebo královský?

V úvodním díle (15/8/2017) tohoto nepravidelného cyklu o korálových rybách v Rudém moři jsme se zastavili u klipek. Řekli jsme si, že jeden a týž druh může mít (a také má) víc názvů. Dnes je na řadě pomec.

16.8.2017 v 8:00 | Karma článku: 8.40 | Přečteno: 135 | Diskuse

Milan Zajíc

Cestou k mrakům .... výlet na Brandlscharte

V 4.45 mi zvoní budík, hbitě vstávám a začínám "balit" propriety na dnešní výlet. Dnes se vydávám na jeden z místních kopců Brandlscharte 2371 m.

15.8.2017 v 16:52 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 174 | Diskuse

Vladimír Hauk

Tajemství čínské kuchyně

Hlavně dávej pozor na to, co tam budeš jíst...aby ses z toho nepotento..., kdo ví co ti tam všechno strčí pod nos. V tropech buď zvlášť opatrný. Pozor na psy, krysy, brouky, hady a vůbec na všechnu tu havěť, co tam jedí.

15.8.2017 v 8:15 | Karma článku: 22.07 | Přečteno: 661 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Křesťan, student, spisovatel, moderátor rádia ICM, amatérský kritik restaurací.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.