Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kritika restaurací: Cikánská jizba

5. 01. 2012 23:40:00
Navštívil jsem restauraci, kde je o zábavu postaráno, překvapivě dobré jídlo a kde rasismus skutečně nemá své místo ani opodstatnění. První kritika roku 2012 čeká na přečtení.

Těšte se na další kritiku, kterou jako tradičně opět uvidíte za 2 týdny ve čtvrtek (19. 1. 2011). Omlouvám se za nepřidání fotografie jídla, ale v brzké době jí určitě přidám.

Procházíme se křivolakými uličkami našeho města a přemýšlíme, kam si zajdeme na večeři. A tu se ozval návrh: „Co třeba do Cikánské jizby? Tam jsme dlouho nebyli!“ „Cikánská jizba?“, pomyslel jsem si. „To zní jako nějaký zapadlý pajzl třetí cenové. Ale koneckonců- proč ne. Prý je to tam dobré.“

Vejdeme dovnitř. Interiér restaurace mě potěšil. Byl útulný a příjemný. Na zdi visí obrázky štamgastů od místního karikaturisty a velmi silný hospodský postává za barem. Přítel ho okamžitě zdraví jako svého starého známého a usedáme si u dveří. Dostáváme jídelní lístky. K obsluze už se vyjádřím jen tak, že nebyla ani nijak zvlášť milá, ale zároveň neurazila. Což je zvláštní, když se s ní přítel zná tak dlouho (podle mě dostupných informací). Ale dosti bylo omáčky kolem. Rozhodl jsem se objednat si cikánský guláš.

Natáhnul jsem si hygienickou rukavici a přejížděl prstem po stole. Nic. Ani pod ním, ani na římsách, nikde žádný prach. A ani po nakouknutí do kuchyně jsem žádný hřích nenašel, takže se nemusíte bát, že dostanete něco otráveného.

Jídlo dorazilo trochu pomalu na to, že restaurace nebyla v tu chvíli zrovna přeplněná, ale budiž. „To si pochutnáš.“, upozornila mě spolusedící, která si sama objednala guláš klasický. Ochutnal jsem a nevěřil vlastním chuťovým buňkám. Vyváženost byla ohromující a to nemluvím o jemné ostrosti, která sice ze začátku překvapila, ale nakonec jen podtrhla výraznou chuť pravého cikánského guláše. O třídu níž jídlo naneštěstí srážely houskové knedlíky, které byly kupované. A je to škoda, protože i taková drobnost může dělit pětihvězdičkovou restauraci od tříhvězdičkové.

Objednal jsem si dezert- ovocné knedlíky. A to jsem, jak jsem sám už předem tušil, sáhl vedle. Vše bylo evidentně ohřívané mikrovlnce, přičemž pochybuji i o tom, že se jídlo vyrábělo přímo v restauraci. Jakoby to nestačilo, knedlíky byly tak tuhé, že rozkrojit je vyžadovalo značnou porci námahy. O chuti nemluvě. Tuto příhodu už jsem však naštěstí zažil až poté, co dorazili hudebníci, co hráli cikánskou muziku a atmosféra v lokále značně stoupla. Škoda, že se hraje jen o pátcích a sobotách, což je ale na druhou stranu pochopitelné.

Závěr: Konečně po velmi dlouhé době restaurace, která dostala více jak tři hvězdičky. Atmosféra je dokonalá a hlavní jídla (doporučuji ještě například halušky) jsou výborná. Škoda, že zde nevyrábějí vlastní knedlíky a škoda ještě větší je, že jsou zde nabízeny dezerty, které nestojí za nic. Ostatně- do Cikánské jizby se kvůli sladkému nechodí.

Hodnocení- **** (4/5 hvězdiček)

Hodnocená restaurace: Cikánská jizba, Dlouhá 31, Český Krumlov Bez internetové adresy, ale na YouTube jsou videa přímo z restaurace.

Autor: Lukáš Navara | čtvrtek 5.1.2012 23:40 | karma článku: 10.73 | přečteno: 3493x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Ziegler

Chcete užít parádní dovolenou, Horní Planá s krásným okolím je ideální volbou

Mimořádně pestrá nabídka pro návštěvníky, kteří se tady rozhodně nemusí nudit. To je Horní Planá v letních měsících. Toto šumavské město navíc leží v relativní blízkosti dalších návštěvnických magnetů.

17.8.2017 v 7:08 | Karma článku: 8.00 | Přečteno: 242 | Diskuse

Ervín Dostálek

Místo báječné k narození - 201: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Ano, čtete správně název obce na ostrově Anglesey ve Walesu, známé jen pro své dlouhé jméno, což v překladu zní asi takto: Kostel Panny Marie v roklině bílých lísek poblíž prudkého víru a kostela sv Tysilia u červené jeskyně...

16.8.2017 v 20:48 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 164 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Korálový miniatlas (II). Pomec – císařský, nebo královský?

V úvodním díle (15/8/2017) tohoto nepravidelného cyklu o korálových rybách v Rudém moři jsme se zastavili u klipek. Řekli jsme si, že jeden a týž druh může mít (a také má) víc názvů. Dnes je na řadě pomec.

16.8.2017 v 8:00 | Karma článku: 8.40 | Přečteno: 135 | Diskuse

Milan Zajíc

Cestou k mrakům .... výlet na Brandlscharte

V 4.45 mi zvoní budík, hbitě vstávám a začínám "balit" propriety na dnešní výlet. Dnes se vydávám na jeden z místních kopců Brandlscharte 2371 m.

15.8.2017 v 16:52 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 174 | Diskuse

Vladimír Hauk

Tajemství čínské kuchyně

Hlavně dávej pozor na to, co tam budeš jíst...aby ses z toho nepotento..., kdo ví co ti tam všechno strčí pod nos. V tropech buď zvlášť opatrný. Pozor na psy, krysy, brouky, hady a vůbec na všechnu tu havěť, co tam jedí.

15.8.2017 v 8:15 | Karma článku: 22.07 | Přečteno: 661 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Křesťan, student, spisovatel, moderátor rádia ICM, amatérský kritik restaurací.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.