Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kritika restaurací: Cikánská jizba

5. 01. 2012 23:40:00
Navštívil jsem restauraci, kde je o zábavu postaráno, překvapivě dobré jídlo a kde rasismus skutečně nemá své místo ani opodstatnění. První kritika roku 2012 čeká na přečtení.

Těšte se na další kritiku, kterou jako tradičně opět uvidíte za 2 týdny ve čtvrtek (19. 1. 2011). Omlouvám se za nepřidání fotografie jídla, ale v brzké době jí určitě přidám.

Procházíme se křivolakými uličkami našeho města a přemýšlíme, kam si zajdeme na večeři. A tu se ozval návrh: „Co třeba do Cikánské jizby? Tam jsme dlouho nebyli!“ „Cikánská jizba?“, pomyslel jsem si. „To zní jako nějaký zapadlý pajzl třetí cenové. Ale koneckonců- proč ne. Prý je to tam dobré.“

Vejdeme dovnitř. Interiér restaurace mě potěšil. Byl útulný a příjemný. Na zdi visí obrázky štamgastů od místního karikaturisty a velmi silný hospodský postává za barem. Přítel ho okamžitě zdraví jako svého starého známého a usedáme si u dveří. Dostáváme jídelní lístky. K obsluze už se vyjádřím jen tak, že nebyla ani nijak zvlášť milá, ale zároveň neurazila. Což je zvláštní, když se s ní přítel zná tak dlouho (podle mě dostupných informací). Ale dosti bylo omáčky kolem. Rozhodl jsem se objednat si cikánský guláš.

Natáhnul jsem si hygienickou rukavici a přejížděl prstem po stole. Nic. Ani pod ním, ani na římsách, nikde žádný prach. A ani po nakouknutí do kuchyně jsem žádný hřích nenašel, takže se nemusíte bát, že dostanete něco otráveného.

Jídlo dorazilo trochu pomalu na to, že restaurace nebyla v tu chvíli zrovna přeplněná, ale budiž. „To si pochutnáš.“, upozornila mě spolusedící, která si sama objednala guláš klasický. Ochutnal jsem a nevěřil vlastním chuťovým buňkám. Vyváženost byla ohromující a to nemluvím o jemné ostrosti, která sice ze začátku překvapila, ale nakonec jen podtrhla výraznou chuť pravého cikánského guláše. O třídu níž jídlo naneštěstí srážely houskové knedlíky, které byly kupované. A je to škoda, protože i taková drobnost může dělit pětihvězdičkovou restauraci od tříhvězdičkové.

Objednal jsem si dezert- ovocné knedlíky. A to jsem, jak jsem sám už předem tušil, sáhl vedle. Vše bylo evidentně ohřívané mikrovlnce, přičemž pochybuji i o tom, že se jídlo vyrábělo přímo v restauraci. Jakoby to nestačilo, knedlíky byly tak tuhé, že rozkrojit je vyžadovalo značnou porci námahy. O chuti nemluvě. Tuto příhodu už jsem však naštěstí zažil až poté, co dorazili hudebníci, co hráli cikánskou muziku a atmosféra v lokále značně stoupla. Škoda, že se hraje jen o pátcích a sobotách, což je ale na druhou stranu pochopitelné.

Závěr: Konečně po velmi dlouhé době restaurace, která dostala více jak tři hvězdičky. Atmosféra je dokonalá a hlavní jídla (doporučuji ještě například halušky) jsou výborná. Škoda, že zde nevyrábějí vlastní knedlíky a škoda ještě větší je, že jsou zde nabízeny dezerty, které nestojí za nic. Ostatně- do Cikánské jizby se kvůli sladkému nechodí.

Hodnocení- **** (4/5 hvězdiček)

Hodnocená restaurace: Cikánská jizba, Dlouhá 31, Český Krumlov Bez internetové adresy, ale na YouTube jsou videa přímo z restaurace.

Autor: Lukáš Navara | čtvrtek 5.1.2012 23:40 | karma článku: 10.73 | přečteno: 3476x

Další články blogera

Lukáš Navara

Recenze: Interstellar

Pan Christopher Nolan je skutečný mistr svého řemesla. Prakticky vzato nenatočil film, který bych hodnotil jako špatný, nebo i jen nadprůměrný. Interstellar nám ukázal, že když se bratři Nolanovi do něčeho pustí, vznikne něco úžasného. Pojďme se na to podívat.

8.11.2014 v 12:01 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 530 | Diskuse

Lukáš Navara

Fejeton: Volit dnes už není v módě

Mnoho lidí sledovalo letošní druhé kolo senátních voleb se strachem, jiní s nadšením a poté se najde masová většina, které byly volby zcela lhostejné. A ne že by to bylo kvůli tomu, že se volby konaly jen v jedné třetině volebních obvodů, nebo že by průměrný Čech neměl zájem o politiku...

21.10.2014 v 10:00 | Karma článku: 6.59 | Přečteno: 326 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Ladislav Větvička

Byl to komuňista. Ale umirněny. Tradyce v Koločavě byla obnovena.

Koločava, to je hrozna ďura v krasnem udoli Podkarpatske Rusi. Žije se tam blbě, bo všude daleko, dostat se tam da blbě, bo cesty pamatuju Masaryka a je tam nuda, bo zhyčkany turista tam nema co robit a raději vali do Chorvacka.

27.6.2017 v 11:11 | Karma článku: 43.55 | Přečteno: 3757 | Diskuse

Jan Tomášek

Oběd po indicku

Někde v indickém státe Radžastán – na úpatí nevysokých hor leží malá vesnice kam byli na oběd pozváni dva Češi. Jedním z nich jsem byl i já – psal se rok 1996.

27.6.2017 v 9:02 | Karma článku: 10.71 | Přečteno: 336 | Diskuse

Miroslav Hruška

Jak jsem vypnul aneb reportáž z druhé víkendovky v Jeseníkách

Jedna víkendovka mi nestačila. Respektive nebude stačit. S tímto pocitem jsem se přihlásil na obě jarní víkendovky Zeměchval. Takže sotva jsem se vzpamatoval z jedné víkendovky, vyrážím v pátek 5. května do Jeseníku znovu.

27.6.2017 v 7:30 | Karma článku: 7.03 | Přečteno: 198 | Diskuse

Jan Tomášek

Halič a severní Slovensko 1997

Tenkrát bylo Polsko taková země neprobádaná – už nevím přesně kdo s nápadem na cestu sem přišel – ale každopádně jsme jeli čtyři. Jedna dívka a tři pánové.

26.6.2017 v 23:21 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 380 | Diskuse

Lukáš Swoboda

Když církev zdědí dům v němž žijete. Aneb: "My jsme církev, my neděláme chyby" (dopsáno)

To se povedlo i mě. Zaklepali na dveře a něco chtěli. Jsem přívětivý. Svědky kohokoliv klidně vyslechnu ať rozšířím nejen obzory. Jenže!:-) Oni chtějí rozšířit jen jedno. Tvoji peněženku. Nebo tě prostě jen tak z legrace vyho...

26.6.2017 v 23:16 | Karma článku: 25.75 | Přečteno: 1484 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1552
Křesťan, student, spisovatel, moderátor rádia ICM, amatérský kritik restaurací.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Co právě poslouchám

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.