- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Těšte se na další kritiku, kterou jako tradičně opět uvidíte za 2 týdny ve čtvrtek (19. 1. 2011). Omlouvám se za nepřidání fotografie jídla, ale v brzké době jí určitě přidám.
Procházíme se křivolakými uličkami našeho města a přemýšlíme, kam si zajdeme na večeři. A tu se ozval návrh: „Co třeba do Cikánské jizby? Tam jsme dlouho nebyli!“ „Cikánská jizba?“, pomyslel jsem si. „To zní jako nějaký zapadlý pajzl třetí cenové. Ale koneckonců- proč ne. Prý je to tam dobré.“
Vejdeme dovnitř. Interiér restaurace mě potěšil. Byl útulný a příjemný. Na zdi visí obrázky štamgastů od místního karikaturisty a velmi silný hospodský postává za barem. Přítel ho okamžitě zdraví jako svého starého známého a usedáme si u dveří. Dostáváme jídelní lístky. K obsluze už se vyjádřím jen tak, že nebyla ani nijak zvlášť milá, ale zároveň neurazila. Což je zvláštní, když se s ní přítel zná tak dlouho (podle mě dostupných informací). Ale dosti bylo omáčky kolem. Rozhodl jsem se objednat si cikánský guláš.
Natáhnul jsem si hygienickou rukavici a přejížděl prstem po stole. Nic. Ani pod ním, ani na římsách, nikde žádný prach. A ani po nakouknutí do kuchyně jsem žádný hřích nenašel, takže se nemusíte bát, že dostanete něco otráveného.
Jídlo dorazilo trochu pomalu na to, že restaurace nebyla v tu chvíli zrovna přeplněná, ale budiž. „To si pochutnáš.“, upozornila mě spolusedící, která si sama objednala guláš klasický. Ochutnal jsem a nevěřil vlastním chuťovým buňkám. Vyváženost byla ohromující a to nemluvím o jemné ostrosti, která sice ze začátku překvapila, ale nakonec jen podtrhla výraznou chuť pravého cikánského guláše. O třídu níž jídlo naneštěstí srážely houskové knedlíky, které byly kupované. A je to škoda, protože i taková drobnost může dělit pětihvězdičkovou restauraci od tříhvězdičkové.
Objednal jsem si dezert- ovocné knedlíky. A to jsem, jak jsem sám už předem tušil, sáhl vedle. Vše bylo evidentně ohřívané mikrovlnce, přičemž pochybuji i o tom, že se jídlo vyrábělo přímo v restauraci. Jakoby to nestačilo, knedlíky byly tak tuhé, že rozkrojit je vyžadovalo značnou porci námahy. O chuti nemluvě. Tuto příhodu už jsem však naštěstí zažil až poté, co dorazili hudebníci, co hráli cikánskou muziku a atmosféra v lokále značně stoupla. Škoda, že se hraje jen o pátcích a sobotách, což je ale na druhou stranu pochopitelné.
Závěr: Konečně po velmi dlouhé době restaurace, která dostala více jak tři hvězdičky. Atmosféra je dokonalá a hlavní jídla (doporučuji ještě například halušky) jsou výborná. Škoda, že zde nevyrábějí vlastní knedlíky a škoda ještě větší je, že jsou zde nabízeny dezerty, které nestojí za nic. Ostatně- do Cikánské jizby se kvůli sladkému nechodí.
Hodnocení- **** (4/5 hvězdiček)
Hodnocená restaurace: Cikánská jizba, Dlouhá 31, Český Krumlov Bez internetové adresy, ale na YouTube jsou videa přímo z restaurace.
předchozí | 1 2 3 | další |