Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritika restaurací: Český mlýn

Ve třetí kritice se podíváme do jižních Čech, kde si dáme pořádný žvanec a rožmberskou rybí polévku v typicky staročeském mlýnu.

Restaurace Český mlýn je tak klasická, až je to téměř neuvěřitelné. Nachází se poblíž hlavního tahu mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi. Vystoupím z auta a hořce zalituji toho, že je zima, protože není přístupný gril. Zalezu dovnitř.

Tam to vypadá moc hezky, ale zároveň fádně. Všude můžete vidět klasický dřevěný nábytek (což je v každé hospodě), který obsahuje i dřevěný bar a co se týče prostoru, příliš ho tam nebylo. Ale to nevadí, protože to v kombinaci s různými fotografiemi a dekorací vypadá velice útulně. Posadím se a narážím na první nevýhodu- stoly jsou velmi dlouhé, takže při větším počtu zákazníků si člověk musí k někomu přisednout a to může být celkem nepříjemné. Naštěstí jsem měl stůj jenom pro sebe. Když se ale vykašlu na svoje sobecké pohodlí, musím ocenit, jak šetrně se zasahovalo do prostředí mlýna. Všeho všudy dám za prostředí 3 hvězdičky. Velmi milá obsluha (což byl vousatý číšník) donesla menu. I když řečí příliš nepronesla, byla velice usměvavá a uctivá, stejně jako hodný mlynář z pohádek. Za tu nostalgii a skvělý výkon dávám plný počet hvězdiček.

Vybral jsem si a sotva jsem zavřel jídelní lístek, už přede mnou stála rybí polévka, zvaná rožmberská, což byla polévka dle denní nabídky. Ochutnal jsem a docela mě překvapila. Já sice nejsem žádný extrémní milovník rybích polévek, ale své stanovisko bych měl pěkně z gruntu přehodnotit. Polévka byla skvělá. Ryba se příliš nevnucovala, ale rozhodně bylo poznat, že tam je. Ostatní, mazaně schované ingredience spolu skvěle ladily a vytvářeli krásnou symfonii chutí. Vytkl bych možná až příliš velkou kyselost.

Sotva jsem dojedl, dorazila specialita podniku- knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Na specialitu sice nespeciální jídlo, ale jestli jsou na něco experti, tak je to právě tohle. Není to sice jídlo, které by rozmlsaným jazýčkům očarovalo chuťové buňky, ale je to prostě ono. To staročeské, klasické, úžasné. Jako od babičky. Není co vytknout- maso tak akorát, knedlíky měly správnou tloušťku a zelí bylo dost a dost. Na závěr samozřejmě nesmí chybět skvělá šťávička a smažená cibulička. Jenže mé chuťové buňky si žádají být očarovány, tudíž jsem nucen dát 4 hvězdičky za jídlo. (4,5 za polévku, 3,5 za knedlíky).

Abych tak okomentoval rychlost- jak jsem řekl, ani jsem se nestihl pořádně rozkoukat a už jsem měl jídlo pod nosem. Rychlost tedy za plný počet.

A abych nezapomněl- hygiena. Na záchodech nechybí mýdlo, vše je hezky čisté, ale pocit, že to není úplně ono, nezmizí. A když jsem se letmo podíval do kuchyně, byla taková tradičně česká hospodská, tudíž s přivřeným okem je hygiena za 4 hvězdičky.

Bod za hrací koutek přidělím, protože restaurace je v exteriéru velice prostorná, plná mlýnských přístrojů a děti jistě ocení i krásně posekanou louku, která se za restaurací nachází. Bod za internet ale neudělím, protože jsem se rozhodl již body za toto nepřidělovat. A to z toho prostého důvodu, že na internetu je všechno, takže se jen velmi těžko najde restaurace, která tam není. To znamená, že každá restaurace získává body prakticky zadarmo a to není fér.

Na závěr poměr kvalita/cena. Polévka za 25 korun, hlavní chod od 60 do 120. Za tuto cenu je kvalita dobrá a přiměřená. Tudíž další maximum bodů.

A abych se vám nakonec přiznal- v této restauraci jsem nebyl zdaleka poprvé, takže je to můj rajon a proto si za svými hodnoceními stojím pevně a neotřesitelně. Chci tím říct, že restaurace si po celou dobu, co jí znám, udržuje svou kvalitu a to je skvělé.

Shrnutí:

Jídlo 4/5

Hygiena 4/5

Obsluha- 3/3

Prostředí- 3/3

Rychlost- 3/3

Hrací koutek- 1/1

Kvalita/cena- 4/4

Celkem- 22/24 = 92%

(Dle nového pětihvězdičkového hodnocení- ***** (5 hvězdiček)

Věta na závěr- přesně nějak takhle bych si představoval úžasnou restauraci s úžasnou staročeskou atmosférou. K dokonalosti jí však něco chybí. Rozhodně tam jděte!

Hodnocená restaurace: Restaurace Český mlýn, Kamenný újezd 15

Autor: Lukáš Navara | čtvrtek 30.12.2010 23:40 | karma článku: 12,34 | přečteno: 3281x
  • Další články autora

Lukáš Navara

Recenze: Interstellar

Pan Christopher Nolan je skutečný mistr svého řemesla. Prakticky vzato nenatočil film, který bych hodnotil jako špatný, nebo i jen nadprůměrný. Interstellar nám ukázal, že když se bratři Nolanovi do něčeho pustí, vznikne něco úžasného. Pojďme se na to podívat.

8.11.2014 v 12:01 | Karma: 7,16 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Lukáš Navara

Fejeton: Volit dnes už není v módě

Mnoho lidí sledovalo letošní druhé kolo senátních voleb se strachem, jiní s nadšením a poté se najde masová většina, které byly volby zcela lhostejné. A ne že by to bylo kvůli tomu, že se volby konaly jen v jedné třetině volebních obvodů, nebo že by průměrný Čech neměl zájem o politiku...

21.10.2014 v 10:00 | Karma: 8,32 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Lukáš Navara

Utrpení

Krátká báseň o utrpení, protože ve světě je mnoho zla a proto se nemůžeme vždy smát...

14.2.2012 v 22:17 | Karma: 8,61 | Přečteno: 931x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Švejk restaurant

Někdo, kdo vydělává na dobrém jméně příběhů a nejslavnějším českém vojákovi z dob Rakouska-Uherska. Je to ostuda, nebo si název zaslouží?

20.1.2012 v 0:07 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2291x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Cikánská jizba

Navštívil jsem restauraci, kde je o zábavu postaráno, překvapivě dobré jídlo a kde rasismus skutečně nemá své místo ani opodstatnění. První kritika roku 2012 čeká na přečtení.

5.1.2012 v 23:40 | Karma: 12,38 | Přečteno: 4035x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

5 věcí, které nesnáším na jídle v restauracích

Zde je můj (trochu opožděný) vánoční dárek pro vás, milí čtenáři! Mám za sebou 11 kritik a spoustu návštěv různých restaurací. Rozhodl jsem se, že stejně jako slavný Gordon Ramsey vám napíšu 5 věcí, které nesnáším na jídle v restauracích ze všeho nejvíce. Napište mi, jakých je vašich TOP 5 a přeji vám šťastný nový rok 2012!

30.12.2011 v 1:39 | Karma: 16,72 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Prima restaurace

Minulá restaurace byla velmi dobrá, ale tahle je jako ledová sprcha pro můj optimismus. Opečený masakr se právě servíruje na naše stoly v 11. kritice.

15.12.2011 v 23:40 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Pizzerie Latrán

A je to tady! V mé jubilejní desáté kritice proběhne setkání dvou nejtěžších vah české gastronomie- mě a Zdeňka Pohlreicha. Ale nebojte se, příliš kečupu nepoteče.

1.12.2011 v 23:40 | Karma: 12,29 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Lesní hostinec Eisenmann

Válka dvou architektů, lesní hospůdka a odporný bufet. Tyto tři prvky se skloubí do restaurace, která mě nepotěšila. A já jí také nepotěším.

17.11.2011 v 23:40 | Karma: 8,73 | Přečteno: 1293x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Al Dente

Toto jídlo si musíte doslova ulovit sami a musíme být ostražití. Je totiž tak výborné, že ostatní lovci- zákazníci vás nenechají vydechnout. Kdo ale trpí nejvíce? Hygiena. Osmá kritika v našem seriálu je zde.

3.11.2011 v 23:40 | Karma: 10,28 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Cafe Retro Pizza & Cocktail

Po delší době tu máme konečně další sousto, do kterého je třeba se pořádně zakousnout! Dnes ochutnáme staročeskou pizzu, kterou nám donese nepříjemná servírka a dokonce poznáme i její rodinu! Ne však, že by šlo o co stát...

6.10.2011 v 23:40 | Karma: 10,56 | Přečteno: 1533x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Hospoda u Němečka

Dnes se podíváme na špatnou restauraci ve vesnici Dobrá. A tento protimluv není jediný. Potkáme dědečka hříbečka a neveselé překvapení na talíři. Nasaďte si bryndáky, šestá kritika je zde.

7.7.2011 v 23:40 | Karma: 13,53 | Přečteno: 2735x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Papa´s Living Restaurant

Představme si, že žijeme v přenádherném království. Vše je čisté, uspořádané a veselé. Lidé jsou plní úsměvů a všichni se mají dobře. Jenže co se nestalo! Jednoho dne zaútočil na království požadavek zákazníka. Chtěl jídlo! Jak dopadne tato dramatická pohádka? Vyhraje dobro, či zlo? Čtěte pátou recenzi a dozvíte se více!

2.6.2011 v 23:40 | Karma: 8,86 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Restaurace Coca-Cola (Aquapalace Praha)

Minule jsem byl při své recenzi lehce neobjektivní, takže je na čase si zase pořádně zakritizovat. Dnes si dáme hranolky bez hranolků a hamburger bez hamburgeru aneb čtvrtá recenze je tady.

7.4.2011 v 23:40 | Karma: 17,72 | Přečteno: 3462x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Suchan Kaffee

Moje druhá kritika restaurací vstoupí do jedné restaurace v Rakousku, aneb jaké to je, když mezi odpadky najdete hroudu zlata.

9.9.2010 v 23:40 | Karma: 9,19 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Restaurant u Eiffelovky

Má první kritika bude o zajímavé restauraci. Především je zajímavá tím, že není ničím zajímavá. Jak dopadne kritika první restaurace v našem seriálu?

26.8.2010 v 23:40 | Karma: 12,03 | Přečteno: 3122x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Nový seriál recenzí na blog.idnes.cz

Našel jsem si nového koníčka. Jsem milovník jídla a to především toho dobrého. Zároveň si potrpím na hygienu a příjemné vystupování. Mým novým koníčkem je dělat kritika restaurací, které jsem navštívil. Protože do restaurace člověk nejde jen něco zdlábnout, ale jde si pro celkový zážitek.

25.8.2010 v 23:40 | Karma: 8,78 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Nápad pro reklamy na notebooky Fujitsu

Toto je můj příspěvek do soutěže Fujitsu. Doufám, že se bude líbit. Více na www.soutez-fujitsu.cz.

7.2.2010 v 22:34 | Karma: 6,17 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Navara

Láska- nekrásnější a zároveň nejkrutější cit

Co je vůbec láska? Kde se vzala? Je to jen dočasná hormonální porucha, nebo vnitřní opravdovost? Čím to, že láska nás tak na jednu stranu drtí a na druhou povzbuzuje? A proč se člověk zamilovává? Láska. Jedna z nejhezčích věcí na světě. Nebo jedna z nejodpornějších věcí? Já jakožto zamilovaný člověk vím, co to je láska a znám její krutost i radost.

8.11.2009 v 18:00 | Karma: 12,21 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Společnost

Lukáš Navara

Kněžství vs. rodinný život

Když se mladý člověk rozhodne, že celý svůj život zasvětí Kristu a službě církvi, musí počítat s tím, že přijde o spoustu „výhod" standardního života. Proč dávám slovo „výhod" do uvozovek? Čtěte dál.

1.11.2009 v 18:00 | Karma: 16,17 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1618x
Křesťan, student, spisovatel, moderátor rádia ICM, amatérský kritik restaurací.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články