Kritika restaurací: Český mlýn

30. 12. 2010 23:40:00
Ve třetí kritice se podíváme do jižních Čech, kde si dáme pořádný žvanec a rožmberskou rybí polévku v typicky staročeském mlýnu.

Restaurace Český mlýn je tak klasická, až je to téměř neuvěřitelné. Nachází se poblíž hlavního tahu mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi. Vystoupím z auta a hořce zalituji toho, že je zima, protože není přístupný gril. Zalezu dovnitř.

Tam to vypadá moc hezky, ale zároveň fádně. Všude můžete vidět klasický dřevěný nábytek (což je v každé hospodě), který obsahuje i dřevěný bar a co se týče prostoru, příliš ho tam nebylo. Ale to nevadí, protože to v kombinaci s různými fotografiemi a dekorací vypadá velice útulně. Posadím se a narážím na první nevýhodu- stoly jsou velmi dlouhé, takže při větším počtu zákazníků si člověk musí k někomu přisednout a to může být celkem nepříjemné. Naštěstí jsem měl stůj jenom pro sebe. Když se ale vykašlu na svoje sobecké pohodlí, musím ocenit, jak šetrně se zasahovalo do prostředí mlýna. Všeho všudy dám za prostředí 3 hvězdičky. Velmi milá obsluha (což byl vousatý číšník) donesla menu. I když řečí příliš nepronesla, byla velice usměvavá a uctivá, stejně jako hodný mlynář z pohádek. Za tu nostalgii a skvělý výkon dávám plný počet hvězdiček.

Vybral jsem si a sotva jsem zavřel jídelní lístek, už přede mnou stála rybí polévka, zvaná rožmberská, což byla polévka dle denní nabídky. Ochutnal jsem a docela mě překvapila. Já sice nejsem žádný extrémní milovník rybích polévek, ale své stanovisko bych měl pěkně z gruntu přehodnotit. Polévka byla skvělá. Ryba se příliš nevnucovala, ale rozhodně bylo poznat, že tam je. Ostatní, mazaně schované ingredience spolu skvěle ladily a vytvářeli krásnou symfonii chutí. Vytkl bych možná až příliš velkou kyselost.

Sotva jsem dojedl, dorazila specialita podniku- knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Na specialitu sice nespeciální jídlo, ale jestli jsou na něco experti, tak je to právě tohle. Není to sice jídlo, které by rozmlsaným jazýčkům očarovalo chuťové buňky, ale je to prostě ono. To staročeské, klasické, úžasné. Jako od babičky. Není co vytknout- maso tak akorát, knedlíky měly správnou tloušťku a zelí bylo dost a dost. Na závěr samozřejmě nesmí chybět skvělá šťávička a smažená cibulička. Jenže mé chuťové buňky si žádají být očarovány, tudíž jsem nucen dát 4 hvězdičky za jídlo. (4,5 za polévku, 3,5 za knedlíky).

Abych tak okomentoval rychlost- jak jsem řekl, ani jsem se nestihl pořádně rozkoukat a už jsem měl jídlo pod nosem. Rychlost tedy za plný počet.

A abych nezapomněl- hygiena. Na záchodech nechybí mýdlo, vše je hezky čisté, ale pocit, že to není úplně ono, nezmizí. A když jsem se letmo podíval do kuchyně, byla taková tradičně česká hospodská, tudíž s přivřeným okem je hygiena za 4 hvězdičky.

Bod za hrací koutek přidělím, protože restaurace je v exteriéru velice prostorná, plná mlýnských přístrojů a děti jistě ocení i krásně posekanou louku, která se za restaurací nachází. Bod za internet ale neudělím, protože jsem se rozhodl již body za toto nepřidělovat. A to z toho prostého důvodu, že na internetu je všechno, takže se jen velmi těžko najde restaurace, která tam není. To znamená, že každá restaurace získává body prakticky zadarmo a to není fér.

Na závěr poměr kvalita/cena. Polévka za 25 korun, hlavní chod od 60 do 120. Za tuto cenu je kvalita dobrá a přiměřená. Tudíž další maximum bodů.

A abych se vám nakonec přiznal- v této restauraci jsem nebyl zdaleka poprvé, takže je to můj rajon a proto si za svými hodnoceními stojím pevně a neotřesitelně. Chci tím říct, že restaurace si po celou dobu, co jí znám, udržuje svou kvalitu a to je skvělé.

Shrnutí:

Jídlo 4/5

Hygiena 4/5

Obsluha- 3/3

Prostředí- 3/3

Rychlost- 3/3

Hrací koutek- 1/1

Kvalita/cena- 4/4

Celkem- 22/24 = 92%

(Dle nového pětihvězdičkového hodnocení- ***** (5 hvězdiček)

Věta na závěr- přesně nějak takhle bych si představoval úžasnou restauraci s úžasnou staročeskou atmosférou. K dokonalosti jí však něco chybí. Rozhodně tam jděte!

Hodnocená restaurace: Restaurace Český mlýn, Kamenný újezd 15

Autor: Lukáš Navara | čtvrtek 30.12.2010 23:40 | karma článku: 12.34 | přečteno: 3275x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1618
Křesťan, student, spisovatel, moderátor rádia ICM, amatérský kritik restaurací.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...