Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritika restaurací: Cikánská jizba

Navštívil jsem restauraci, kde je o zábavu postaráno, překvapivě dobré jídlo a kde rasismus skutečně nemá své místo ani opodstatnění. První kritika roku 2012 čeká na přečtení.

Těšte se na další kritiku, kterou jako tradičně opět uvidíte za 2 týdny ve čtvrtek (19. 1. 2011). Omlouvám se za nepřidání fotografie jídla, ale v brzké době jí určitě přidám.

Procházíme se křivolakými uličkami našeho města a přemýšlíme, kam si zajdeme na večeři. A tu se ozval návrh: „Co třeba do Cikánské jizby? Tam jsme dlouho nebyli!“ „Cikánská jizba?“, pomyslel jsem si. „To zní jako nějaký zapadlý pajzl třetí cenové. Ale koneckonců- proč ne. Prý je to tam dobré.“

Vejdeme dovnitř. Interiér restaurace mě potěšil. Byl útulný a příjemný. Na zdi visí obrázky štamgastů od místního karikaturisty a velmi silný hospodský postává za barem. Přítel ho okamžitě zdraví jako svého starého známého a usedáme si u dveří. Dostáváme jídelní lístky. K obsluze už se vyjádřím jen tak, že nebyla ani nijak zvlášť milá, ale zároveň neurazila. Což je zvláštní, když se s ní přítel zná tak dlouho (podle mě dostupných informací). Ale dosti bylo omáčky kolem. Rozhodl jsem se objednat si cikánský guláš.

Natáhnul jsem si hygienickou rukavici a přejížděl prstem po stole. Nic. Ani pod ním, ani na římsách, nikde žádný prach. A ani po nakouknutí do kuchyně jsem žádný hřích nenašel, takže se nemusíte bát, že dostanete něco otráveného.

Jídlo dorazilo trochu pomalu na to, že restaurace nebyla v tu chvíli zrovna přeplněná, ale budiž. „To si pochutnáš.“, upozornila mě spolusedící, která si sama objednala guláš klasický. Ochutnal jsem a nevěřil vlastním chuťovým buňkám. Vyváženost byla ohromující a to nemluvím o jemné ostrosti, která sice ze začátku překvapila, ale nakonec jen podtrhla výraznou chuť pravého cikánského guláše. O třídu níž jídlo naneštěstí srážely houskové knedlíky, které byly kupované. A je to škoda, protože i taková drobnost může dělit pětihvězdičkovou restauraci od tříhvězdičkové.

Objednal jsem si dezert- ovocné knedlíky. A to jsem, jak jsem sám už předem tušil, sáhl vedle. Vše bylo evidentně ohřívané mikrovlnce, přičemž pochybuji i o tom, že se jídlo vyrábělo přímo v restauraci. Jakoby to nestačilo, knedlíky byly tak tuhé, že rozkrojit je vyžadovalo značnou porci námahy. O chuti nemluvě. Tuto příhodu už jsem však naštěstí zažil až poté, co dorazili hudebníci, co hráli cikánskou muziku a atmosféra v lokále značně stoupla. Škoda, že se hraje jen o pátcích a sobotách, což je ale na druhou stranu pochopitelné.

Závěr: Konečně po velmi dlouhé době restaurace, která dostala více jak tři hvězdičky. Atmosféra je dokonalá a hlavní jídla (doporučuji ještě například halušky) jsou výborná. Škoda, že zde nevyrábějí vlastní knedlíky a škoda ještě větší je, že jsou zde nabízeny dezerty, které nestojí za nic. Ostatně- do Cikánské jizby se kvůli sladkému nechodí.

 

Hodnocení- **** (4/5 hvězdiček)

 

Hodnocená restaurace: Cikánská jizba, Dlouhá 31, Český Krumlov Bez internetové adresy, ale na YouTube jsou videa přímo z restaurace.

Autor: Lukáš Navara | čtvrtek 5.1.2012 23:40 | karma článku: 12,38 | přečteno: 4035x
  • Další články autora

Lukáš Navara

Recenze: Interstellar

Pan Christopher Nolan je skutečný mistr svého řemesla. Prakticky vzato nenatočil film, který bych hodnotil jako špatný, nebo i jen nadprůměrný. Interstellar nám ukázal, že když se bratři Nolanovi do něčeho pustí, vznikne něco úžasného. Pojďme se na to podívat.

8.11.2014 v 12:01 | Karma: 7,16 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Lukáš Navara

Fejeton: Volit dnes už není v módě

Mnoho lidí sledovalo letošní druhé kolo senátních voleb se strachem, jiní s nadšením a poté se najde masová většina, které byly volby zcela lhostejné. A ne že by to bylo kvůli tomu, že se volby konaly jen v jedné třetině volebních obvodů, nebo že by průměrný Čech neměl zájem o politiku...

21.10.2014 v 10:00 | Karma: 8,32 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Lukáš Navara

Utrpení

Krátká báseň o utrpení, protože ve světě je mnoho zla a proto se nemůžeme vždy smát...

14.2.2012 v 22:17 | Karma: 8,61 | Přečteno: 931x | Diskuse| Poezie a próza

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Švejk restaurant

Někdo, kdo vydělává na dobrém jméně příběhů a nejslavnějším českém vojákovi z dob Rakouska-Uherska. Je to ostuda, nebo si název zaslouží?

20.1.2012 v 0:07 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2291x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

5 věcí, které nesnáším na jídle v restauracích

Zde je můj (trochu opožděný) vánoční dárek pro vás, milí čtenáři! Mám za sebou 11 kritik a spoustu návštěv různých restaurací. Rozhodl jsem se, že stejně jako slavný Gordon Ramsey vám napíšu 5 věcí, které nesnáším na jídle v restauracích ze všeho nejvíce. Napište mi, jakých je vašich TOP 5 a přeji vám šťastný nový rok 2012!

30.12.2011 v 1:39 | Karma: 16,72 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Prima restaurace

Minulá restaurace byla velmi dobrá, ale tahle je jako ledová sprcha pro můj optimismus. Opečený masakr se právě servíruje na naše stoly v 11. kritice.

15.12.2011 v 23:40 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Pizzerie Latrán

A je to tady! V mé jubilejní desáté kritice proběhne setkání dvou nejtěžších vah české gastronomie- mě a Zdeňka Pohlreicha. Ale nebojte se, příliš kečupu nepoteče.

1.12.2011 v 23:40 | Karma: 12,29 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Lesní hostinec Eisenmann

Válka dvou architektů, lesní hospůdka a odporný bufet. Tyto tři prvky se skloubí do restaurace, která mě nepotěšila. A já jí také nepotěším.

17.11.2011 v 23:40 | Karma: 8,73 | Přečteno: 1293x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Al Dente

Toto jídlo si musíte doslova ulovit sami a musíme být ostražití. Je totiž tak výborné, že ostatní lovci- zákazníci vás nenechají vydechnout. Kdo ale trpí nejvíce? Hygiena. Osmá kritika v našem seriálu je zde.

3.11.2011 v 23:40 | Karma: 10,28 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Cafe Retro Pizza & Cocktail

Po delší době tu máme konečně další sousto, do kterého je třeba se pořádně zakousnout! Dnes ochutnáme staročeskou pizzu, kterou nám donese nepříjemná servírka a dokonce poznáme i její rodinu! Ne však, že by šlo o co stát...

6.10.2011 v 23:40 | Karma: 10,56 | Přečteno: 1533x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Hospoda u Němečka

Dnes se podíváme na špatnou restauraci ve vesnici Dobrá. A tento protimluv není jediný. Potkáme dědečka hříbečka a neveselé překvapení na talíři. Nasaďte si bryndáky, šestá kritika je zde.

7.7.2011 v 23:40 | Karma: 13,53 | Přečteno: 2735x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Papa´s Living Restaurant

Představme si, že žijeme v přenádherném království. Vše je čisté, uspořádané a veselé. Lidé jsou plní úsměvů a všichni se mají dobře. Jenže co se nestalo! Jednoho dne zaútočil na království požadavek zákazníka. Chtěl jídlo! Jak dopadne tato dramatická pohádka? Vyhraje dobro, či zlo? Čtěte pátou recenzi a dozvíte se více!

2.6.2011 v 23:40 | Karma: 8,86 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Restaurace Coca-Cola (Aquapalace Praha)

Minule jsem byl při své recenzi lehce neobjektivní, takže je na čase si zase pořádně zakritizovat. Dnes si dáme hranolky bez hranolků a hamburger bez hamburgeru aneb čtvrtá recenze je tady.

7.4.2011 v 23:40 | Karma: 17,72 | Přečteno: 3462x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Český mlýn

Ve třetí kritice se podíváme do jižních Čech, kde si dáme pořádný žvanec a rožmberskou rybí polévku v typicky staročeském mlýnu.

30.12.2010 v 23:40 | Karma: 12,34 | Přečteno: 3281x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Suchan Kaffee

Moje druhá kritika restaurací vstoupí do jedné restaurace v Rakousku, aneb jaké to je, když mezi odpadky najdete hroudu zlata.

9.9.2010 v 23:40 | Karma: 9,19 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Kritika restaurací: Restaurant u Eiffelovky

Má první kritika bude o zajímavé restauraci. Především je zajímavá tím, že není ničím zajímavá. Jak dopadne kritika první restaurace v našem seriálu?

26.8.2010 v 23:40 | Karma: 12,03 | Přečteno: 3122x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Nový seriál recenzí na blog.idnes.cz

Našel jsem si nového koníčka. Jsem milovník jídla a to především toho dobrého. Zároveň si potrpím na hygienu a příjemné vystupování. Mým novým koníčkem je dělat kritika restaurací, které jsem navštívil. Protože do restaurace člověk nejde jen něco zdlábnout, ale jde si pro celkový zážitek.

25.8.2010 v 23:40 | Karma: 8,78 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Cestování

Lukáš Navara

Nápad pro reklamy na notebooky Fujitsu

Toto je můj příspěvek do soutěže Fujitsu. Doufám, že se bude líbit. Více na www.soutez-fujitsu.cz.

7.2.2010 v 22:34 | Karma: 6,17 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Navara

Láska- nekrásnější a zároveň nejkrutější cit

Co je vůbec láska? Kde se vzala? Je to jen dočasná hormonální porucha, nebo vnitřní opravdovost? Čím to, že láska nás tak na jednu stranu drtí a na druhou povzbuzuje? A proč se člověk zamilovává? Láska. Jedna z nejhezčích věcí na světě. Nebo jedna z nejodpornějších věcí? Já jakožto zamilovaný člověk vím, co to je láska a znám její krutost i radost.

8.11.2009 v 18:00 | Karma: 12,21 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Společnost

Lukáš Navara

Kněžství vs. rodinný život

Když se mladý člověk rozhodne, že celý svůj život zasvětí Kristu a službě církvi, musí počítat s tím, že přijde o spoustu „výhod" standardního života. Proč dávám slovo „výhod" do uvozovek? Čtěte dál.

1.11.2009 v 18:00 | Karma: 16,17 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1618x
Křesťan, student, spisovatel, moderátor rádia ICM, amatérský kritik restaurací.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články